De Transgenderwet maakt mannen weer de baas

Vanaf zestien mag je straks, mits aantoonbaar voorgelicht, zonder verdere verklaring je eigen geslacht veranderen. De smaken? M, V of X. Kinderen jonger dan zestien moeten zich bij de rechtbank melden en daar moet je ook zijn als je je maar blijft bedenken. Vanaf mutatie numéro drie, om precies te zijn.  

De letter in iemands paspoort interessiert mich Scheißdreck. Ik ben geen vrouw en deel mijn hele leven al kleedkamers en toiletten met swaffelend, zwetend en schetenlatend penisvolk. Momenteel aanschouw ik vooral verbluft hoe mannen die wijven weer de baas zijn. En niet eens meer met hun eigen wapens: tieten, die hebben we niet meer nodig. Doorgaans voel ik niet zozeer de behoefte me te mengen in feminiene heibel over gratis tampons of abortus, maar dit voorstel werd wel héél makkelijk verkocht als hamerstuk, als exercitie van louter administratieve aard.

Zo lijkt het misschien ook. Maar, het is niet alleen maar een lettertje op geplastificeerd papier. Je wijzigt je geslacht voor de wet, instanties krijgen die wijziging door en zullen je mogelijk anders gaan aanschrijven. Ook kom je terecht in de tombola voor op vrouwen gerichte bevolkingsonderzoeken en tel je voortaan als vrouw mee in de statistieken van het CBS. Allicht meldt ook je zorgverzekeraar zich nog. Om bijvoorbeeld een aanvullende verzekering aan te bieden waarmee een scan op borst- of baarmoederhalskanker gedeeltelijk wordt vergoed.

Waarom? De Basisregistratie Personen (BRP) kent alleen de waarde ‘geslacht’. Genderidentificatie toevoegen klinkt heel eenvoudig, maar is dat in de verste verte niet. Daarvoor zullen zeker honderden en misschien wel duizenden IT-systemen moeten worden aangepast. “Laat jij nu weleens je paspoort zien als je een kleedkamer binnenloopt? Nou, volgens mij niet”, stelt Lisa van Ginneken, de vleesgeworden D66-lobby in een filmpje waarin ze kritiek poogt te pareren. Of, zoals D66 het noemt, debunkt. “In andere landen heeft de aanpassing niet geleid tot misbruik.” Dat is fijn.

Nee, ik geloof ook niet dat er straks honderden verwijfde Jason Momoa’s in de rij staan om zittend te plassen en hun vochtige maandverbandje in de juiste Rentokil te kunnen deponeren. Wij mannen zijn gek, maar niet zo gek om vrijwillig achteraan te sluiten in de file die de rij voor dameswc’s vaak gerust genoemd mag worden. En al helemaal niet als dat ten koste gaat van tijd waarin we ook bier hadden kunnen drinken. De échte effecten van dit wetsvoorstel worden pas duidelijk als iemand zich bij de rechter meldt. En dat gaat vroeg of laat gewoon een keer gebeuren, zeker omdat een V’tje in het paspoort geen enkele garantie meer is voor de afwezigheid van een goed stel ballen of een seksuele voorkeur voor mannen.

Het is reëel dat een rechter discriminatie constateert. Want: de eigen keuze is straks tevens de enige en absolute juridische waarheid geworden, hoe kan een rechter daar omheen? Voor sportbonden geldt volgens Van Ginneken dat die zelf bepalen wie onder welke voorwaarden waaraan mag deelnemen. In 2021 was gewichthefster Laurel Hubbard de eerste transatlete op de Olympische Spelen. Haar testosterongehaltes bleven onder het maximaal toegelaten niveau. Mag dat onderscheid op de lange termijn gemaakt blijven worden als iemand wettelijk vrouw is? Songül Mutluer, Lisa Westerveld en Sylvana Simons probeerden het gisteravond ook nog even: het is een puur administratieve wijziging, waarom zo moeilijk doen?

Oké! Dus bij een voorstel om weer gewoon 130 kilometer per uur te gaan rijden, praten we ook niet over stikstof, verkeersveiligheid en wegbeheer? Eerder werd al geprobeerd posters van Gendertwijfel te laten verbieden. Fanatieke voorstanders van de Transgenderwet waren écht in de veronderstelling dat heel hard “Transfoob!” roepen verdere argumenten overbodig maakte en leunden gemakzuchtig hopend op censuur om het onwelgevallige tegengeluid in de kiem te smoren. Veel vrouwen geven aan zich niet veilig te voelen bij het idee dat mannen indirect met een simpele pennenstreep toegang tot hun kleedkamers en toiletten kunnen claimen. Ze werden uitgemaakt voor antifeminist, transfoob en, uiteraard, extreemrechts, al neemt niemand die linkse dwangneurose nog serieus.

Mannen boeit het geen reet wat er in de kleedkamer zit. Hooguit checken we even of we wel in de goede zitten en trekken daarna schouderophalend alsnog ongegeneerd onze boxer naar beneden als het even kan. Qua toiletten geldt vooral: pis snel en staand, zitten raden we ten zeerste af. Dat is zelfkennis. Een ongeschreven regel is ook dat je een schaamhaar achterlaat op de rand van de pot, maar dat zien we tegenwoordig door de vingers. Vrouwen kúnnen de lul zijn, het blijft speculeren. Of het verstandig is daarop een wetswijziging te baseren? Natuurlijk niet. Maar pas over een paar jaar zullen we weten welke gevolgen deze wetswijziging écht heeft.

De conclusie voor nu is vooral de ernstig saaie dat er nog helemaal geen conclusies getrokken kunnen worden, behalve natuurlijk dat mannen uiteindelijk toch gewoon weer de baas zijn. Sorry dames, ik kan er verder ook nog niks anders van maken. Proost!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: